Mobiilireklaam – kas järgmine valdkond kus leiab aset hüperkasv?

Võib spekuleerida, et reklaami müük mobiiltelefonide ekraanidele on järgmine valdkond internetireklaami järel, kus leiab aset hüperkasv järgmistel aastatel.

Hiljuti sai Silicon Valley firma Smaato 3.5m USD suuruse riskikapitali investeeringu. Smaato ütleb, et nad eristuvad konkurentidest tänu oma SOMA (Smaato Open Mobile Advertising) platformile, mis võimaldab paremini fokuseeritud reklaami mobiiliseadmetele. Ettevõte teeb koostööd erinevate reklaamivõrgustikega nagu Adconion Media Group (Briti interneti reklaamifirma) ja Third Screen Media (mobiilireklaami firma, mis hiljuti osteti ära AOLi poolt).

Uwe R Feuersenger, Sveitsi ettevõtte Aeris Capitali CEO, kes Smaatosse investeeris, sõnul on nad kindlad, et mobiilireklaamis toimub hüperkasv järgmistel aastatel. See on ka suhteliselt loogiline oletus, kuna mobiiliseadmetelt internetisaitide brausimine on viimastel aastatel kiirelt kasvanud, mis on seotud kiire nutitelefonide (smartphones) leviku kasvuga.

Aprillis andis näiteks teada ka DoubleClick, et nad on tulnud välja uue teenusega DoubleClick Mobile, mis on nende uus reklaamiedastamise süsteem mobiiliseadmetele, mis integreerub suuremate mobiili reklaamivõrgustikega nagu AdMob, Google’s AdSense™, Millennial Media’s premium MBrand network ja Decktrade™ performance network. Uus süsteem aitab mobiilisaitidel täita oma reklaamipindu paremini ja seeläbi teenida rohkem müügitulu. AdMob on puhtalt mobiilireklaamile suundatud võrgustik, kus toimus ainuüksi maikuus 3 miljardit näitamist (võrgustik on kokku esindatud 230 riigis). Millennial Media saavutas mais 2.5 miljardit näitamist.

Siia juurde võib tuua ka selle info, et hiljutise Online Publishers Association küsitluse kohaselt oli pea 35% vastajatest nõus vaatama mobiilireklaame tasuta sisu eest.

Selge on see, et mobiilireklaam on vaid üks spetsiifiline osa online reklaamist. Tulevikus näeme niikuinii lauaarvutite ja mobiiliseadmete üha suuremat integreerumist. Seal kus on vaatajate silmad, sinna järgneb ka reklaam. Ida-Euroopa on selles osas veidi maha jäänud, kuid võib ennustada, et lähiaastatel suureneb ka selles piirkonnas sarnaselt muu maailmaga nutitelefonide kasutamine. Selle protsessiga käib paratamatult kaasas ka mobiilireklaami suurem tähtsus. Ka meie smartADis püüame omalt poolt selleks valmis olla.