Milline on Microhoo mõju Veebisaitidele?

Pubmatic blog Feb 14 sissekirjutuse põhjal.

Viimastel nädalatel on palju kõneainet pakkunud võimalik Yahoo! Ülevõtmine Microsofti poolt. Palju on räägitud tehingu detailidest, antitrust probleemidest, ja mõjust reklaami tellijatele. Üks aspekt, mida pole piisava adekvaatsusega analüüsitud, on mõju Veebisaitidele, ja eriti just nendele Veebisaitidele, kelle tulud sõltuvad olulisel määral just reklaamivõrgustikest oma reklaamipindade rahaks tegemisel.

Google AdSense vajab tugevat ja usaldusväärset alternatiivi. Sellise alternatiivi olemasolu kiirendaks innovatsiooni reklaaminduses, suurendaks reklaami tellijate arvu, laiendaks reklaamindust rahvusvaheliselt, ja suurendaks veebisaitide tulusid. Kõik need trendid suurendaksid veebisaitide tulusid pikemas perspektiivis.

Lühiajaline mõju: Ülevõtmistehing on Veebisaitidele halb

Yahoo! Publisher Network (YPN), mis on alternatiiv Google AsSense süsteemile, on olnud beetaversioonis turul juba üle kahe aasta. Süsteem lükkab enamuse reklaamitellijaid kõrvale, sest näiteks ei paigaldata reklaame väljaspool USA, vaatamata asjaolule, et Yahoo! tegutseb ja on tuntud bränd rahvusvaheliselt. Siseinfo kohaselt lastakse uus YPN välja 2008 aasta suvel, aga on väga võimalik, et seoses ülevõtmisega, see tähtaeg nihkub. Samal ajal Microsoft Content Ads, mis on Microsofti alternatiiv Google AsSense süsteemile, private beta, mis jookseb ainult vähem kui paarisajal veebisaidil. On raske uskuda, et kahe süsteemi ühendamine parandaks kumbagi lahenduse võimekust.

Strateegilise fookuse seisukohast on selge, et Yahoo! ja Microsoft on fookusseeritud rohkem reklaami tellijatele. Üks suuremaid Yahoo! arendusprojekte, Apex, on suunatud otsingu ja display reklaami integreerimisel üheks süsteemiks reklaami tellijate jaoks. Microsofti suurim ülevõtmine siiani on olnud aQuantive, mis on reklaamiagent ja digitaalsete lahenduste pakkuja, ning mis on samuti suures osas keskendunud reklaaamitellijatele.

Yahoo! ja Microsoft saavad endale lubada reklaamitellijatele keskendumist veebisaitide arvelt, sest nad omavad ja opereerivad ise väga palju reklaamipindu, erinevalt Googlest. Suurem osa Yahoo! ja Microsofti saitidest on disainitud nii, et külastajad nendelt ei lahkuks, samal ajal kui Google peamise teenuse (otsing) mõte on saata kasutajaid oma veebisaidilt ära, kui Gmail välja arvata. comScore ja UBS ennustavad, et Yahoo! ja Microsoft said 2007 detsembris 2x rohkem vaatamisi kuus võrreldes Googlega. Seega ühendatud Yahoo! ja Microsoft hakkab tõenäoliselt keskenduma sellele, kuidas omaenda ja ka oma strateegiliste partnerite nagu Facebook ja eBay reklaamipindu rahaks teha.

Pikaajaline mõju: Veebisaidid võidavad, kuid ära sellele lootma jää

Ühendatud jõuna võivad Yahoo! ja Microsoft näha turul piisavalt suurt võimalust, et hakata oma lahendusi suunama ka väljaspoole oma isiklike ja strateegiliste partnerite saitidest. Yahoo! on alustanud seda teed juba selliste ettevõtete nagu Right Media, Blue Lithium ja Maven Networks ülevõtmistega. Igal juhul seoses reklaami keskendumisega aina kitsamatele sihtgruppidele, peavad Yahoo! ja Microsoft leidma võimalusi, kuidas hakata reklaami suunama eemale oma saitidest.

Yahoo! ja Microsoft saavad ühendada oma teadus ja arendustegevuse eelarve mitmes erinevas valdkonnas ja vabastada raha muude projektide jaoks. Raha mis kulus enne otsingusüsteemi, emaili ja infrastruktuuri peale saab kokku tõmmata ja suunata veebisaitidega seotud lahenduste arendamisse. Lisaks sellele omab Microsoft olulisemalt suuremat sularahavaru võrreldes Googlega ning seega rohkem vahendeid investeerimiseks. 2007 aastal oli Microsofti kvartalikasum enam vähem võrdne Google aastakasumiga.